Aktywność katalityczna pincerowych kompleksów kobaltu(II) z ligandami typu PNP w reakcjach sililowania alkinów i związków karbonylowych - Stachowiak-Dłużyńska, Hanna (My University, 2023)
Celem naukowym niniejszej rozprawy doktorskiej pt. „Aktywność katalityczna pincerowych kompleksów kobaltu(II) z ligandami typu PNP w reakcjach sililowania alkinów i związków karbonylowych” było opracowanie nowych, efektywnych, wydajnych i selektywnych szlaków syntetycznych prowadzących do otrzymania cennych związków organicznych i krzemoorganicznych, z wykorzystaniem tanich i łatwo dostępnych związków koordynacyjnych kobaltu o dużej aktywności katalitycznej. Zaproponowane strategie wykorzystują 1° i 2° silany zarówno jako reagenty oraz efektywne aktywatory pre-katalizatorów kobaltowych, pozwalając na wyeliminowanie dodatkowych zasad lub borowodorków metali, powszechnie wykorzystywanych do aktywacji podobnych kompleksów. Dodatkowo zaprezentowano możliwe mechanizmy w badanych procesach katalitycznych, a także dokładnie scharakteryzowano wszystkie otrzymane produkty za pomocą technik spektroskopowych. Niniejsza praca doktorska opisuje preparatykę niesymetrycznych bis(sililo)acetylenów, symetrycznych i niesymetrycznych trisililo-bis(acetylenów), (E)-winylosilanów, wicynalnych disililoalkenów, eterów sililowych oraz drugorzędowych alkoholi, w wyniku procesów dehydrogenującego sililowania lub hydrosililowania układów nienasyconych węgiel-węgiel i węgiel-tlen, w których rolę pre-katalizatorów odgrywają pincerowe kompleksy kobaltu(II) z ligandami typu PNP. Uzyskane wyniki przedstawiono w postaci trzech publikacji naukowych. The scientific aim of this doctoral dissertation, entitled “Catalytic activity of cobalt(II) pincer complexes containing PNP-type ligands in silylation reactions of alkynes and carbonyl compounds” was the development of novel, effective, efficient and selective synthetic pathways leading to the valuable organic and organosilicon compounds, using cheap and readily available cobalt coordination compounds with high catalytic activity. The designed strategies utilize 1° and 2° silanes as simultaneous reactants and effective activators of cobalt pre-catalysts, eliminating the employment of additional bases or metal borohydrides commonly used to activate similar complexes. In addition, the plausible mechanisms in the studied catalytic processes were also presented, and all of the obtained products were accurately analyzed by using spectroscopic techniques. This doctoral dissertation describes the synthesis of unsymmetrical bis(silyl)acetylenes, symmetrical and unsymmetrical trisilyl-bis(acetylenes), (E)-vinylsilanes, vicinal disilylalkenes, silyl ethers, and secondary alcohols, as a result of dehydrogenative silylation and hydrosilylation of carbon-carbon or carbon-oxygen unsaturated systems, in cobalt(II) pincer complexes with PNP-type ligands act as pre-catalysts. The achieved results are subsequently described in three publications.
Catalytic activity of cobalt(II) pincer complexes containing PNP-type ligands in silylation reactions of alkynes and carbonyl compounds
Wydział Chemii
Keywords: kataliza; kobalt; hydrosililowanie; dehydrogenujące sililowanie; alkiny; catalysis; cobalt; hydrosilylation; alkynes