Laikat i duchowieństwo w Kościele katolickim w Polsce. Problem dialogu i współistnienia - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2010)
Czy katolicy polscy uczestniczą w życiu swego Kościoła? Czy traktują go jako "swój" Kościół, w którym dostrzegają miejsce dla siebie samych na poziomie parafii czy diecezji?Czy katolicy świeccy widzą w Kościele wyłącznie instytucję, z którą dialog jest utrudniony, czy też postrzegają go jako wspólnotę, w życiu której sami chcą lub starają się aktywnie uczestniczyć i budować ją na miarę własnych możliwości i potrzeb? Wyniki licznych badań socjologicznych uprawniają do wniosku, że katolicy polscy najczęściej mają duże trudności z poprawnym zdefiniowaniem Kościoła. Jednocześnie dostrzegają pozytywną rolę Kościoła instytucjonalnego w wielu sferach życia świeckiego, zauważając pomoc księży niesioną ludziom ubogim,chorym,opuszczonym przez rodzinę i wykluczonym w różnym stopniu ze społeczeństwa czy też zapomnianym przez państwo i organizacje samorządowe. Świeccy nie chcą jednak, aby kler i instytucje kościelne ingerowały w takie sfery ich życia, jak polityka państwowa,gospodarka,nauka i moralność seksualna oraz etos małżeńsko-rodzinny. Prof dr hab. J. Baniak