„Młodzi bez przyszłości?”– poszukiwanie skutecznego lekarstwa na bezrobocie wśród młodzieży - Samelak, Oliwia (Wielkopolska Rada Młodzieży, 2012)
W artykule podjęto problemem masowego bezrobocia wśród młodych ludzi w Polsce z perspektywy ekonomicznej, psychologicznej i społecznej. Autorka artykułu poszukuje rozwiązań zmniejszających poziom bezrobocia w różnych teoriach, obszarach współpracy i instytucjach. Korzysta także z doświadczeń wypracowanych przez inne kraje. Szczególnej analizie poddane zostały rozwiązania instytucjonalne dotyczące walki z bezrobociem wprowadzone przez Niemców.

The article covers the problem of youth unemployment in Poland from an economic, psychologic and sociological perspective. The author is looking for a solution to this problem in various theories, areas of cooperarion and institutions. He also analyses the experience gained by other countries, inter alia, insitutional solutions adopted by the Germans.
Keywords: bezrobocie wśród młodzieży; walka z bezrobociem młodzieży; pomoc dla bezrobotnej młodzieży