Ewolucja hydrograficzna jezior Ptasi Raj i Karaś (Polska Północna) - Cieśliński, Roman; Raśkiewicz, Justyna (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2007)
Jeziora Ptasi Raj i Karaś stanowią przykład zbiorników, których geneza powstania związana jest w początkowym stadium z działalnością naturalną, a w następnym okresie z działalnością antropogeniczną. Obserwuje się tu charakterystyczne zjawiska występujące w typowych jeziorach przybrzeżnych. Ich wody wyróżniają się bardzo dużym zasoleniem, jednym z największych wśród jezior polskiej strefy brzegowej. Z kolei liczne procesy zlewniowe prowadzą do zmniejszenia powierzchni obu jezior. Pomimo bardzo interesujących warunków hydrologicznych panujących w zlewniach obu jezior nie obserwuje się większego zainteresowania nauki polskiej tymi obiektami. Dlatego też celem pracy jest przedstawienie warunków hydrologicznych panujących w zlewniach jezior Ptasi Raj i Karaś. Jednocześnie analizą objęto oddziaływanie wód Zatoki Gdańskiej i silnej antropopresji na oba zbiorniki. Równie ważne wydaje się opracowanie charakterystyki limnologicznej samych zbiorników włącznie z wykonaniem dla obu planów batymetrycznych i obliczeń morfometrii niecek.