Problemy funkcjonowania public relations w Kazachstanie - Bekbołatuły, Żetpisbaj (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2013)
Instytucja public relations pojawiła się w Kazachstanie w wyniku przyczyn obiektywnych takich jak rozwój społeczeństwa obywatelskiego i dążenie władzy do nawiązania dialogu z ludnością. Transformacja społeczno-polityczna kazachstańskiego społeczeństwa lat 90. XX w. to złożony zespół przyczyn i skutków, wspólnie kształtujących proces powstawania PR jako nowego systemu komunikacji. Analiza tego procesu, który rozpoczął się w Kazachstanie tak niedawno, jest bardzo ciekawa i ze wszech miar aktualna. Pojawienie się PR w Kazachstanie jako sfery profesjonalnej działalności stosowanej i naukowej było uwarunkowane przez obiektywne warunki rozwoju stosunków społecznych, instytucji społeczeństwa obywatelskiego, a także rynkowych mechanizmów społeczno-gospodarczych.

The phenomenon of public relations has emerged in Kazakhstan on account of objective circumstances, such as the development of civic society and the pursuit of authorities to establish a dialogue with the society. The socio-political transformation of Kazakh society in the 1990s encompasses a complex combination of causes and effects that have jointly shaped the process of the emergence of PR as a new system of communication. The analysis of this process, that has been so recent in Kazakhstan, is both interesting and highly topical. The emergence of PR in Kazakhstan as a realm of professional applied and academic activity has been conditioned by objective factors in the development of social relations, the institutions of civic society and the socio-economic mechanisms of the market economy.
The problems of how public relations function in Kazakhstan
Keywords: public relations; Kazachstan; marketing; Kazakhstan; advertising