Publicznoprawna regulacja administracji elektronicznej - Matusiak, Justyna (My University, 2012)
Możliwości oferowane współcześnie przez nowe technologie informatyczne są w administracji publicznej coraz powszechniej stosowane. Zarówno obywatele, jak i przedsiębiorcy, posługujący się w życiu codziennym nowoczesnymi technologiami informatycznymi, oczekują, że administracja publiczna wyjdzie naprzeciw ich wymaganiom i umożliwi załatwienie spraw urzędowych za pomocą środków elektronicznych. Zdolność do szybkiego reagowania na przeobrażającą się błyskawicznie rzeczywistość będzie wyznacznikiem na drodze ku sprawnej, efektywnej i przyjaznej obywatelom i przedsiębiorcom administracji publicznej. Z tego względu uznać należy, iż rozwiązania charakterystyczne dla elektronicznej administracji są koniecznym elementem kształtującego się w Polsce społeczeństwa informacyjnego. Administracja publiczna wykonując swoje zadania przy wykorzystaniu narzędzi informatycznych podlega przede wszystkim normom prawa. Dlatego też tak istotną kwestią jest objęcie normami prawnymi procesu informatyzacji administracji publicznej. W rozprawie uwaga skupiona została na najistotniejszych unormowaniach prawnych, o największym praktycznym wykorzystaniu, na tych, które w sposób znaczący różnią się od dotychczasowych rozwiązań w tym zakresie (dotyczących dowodów osobistych, podatków, ubezpieczeń społecznych, działalności gospodarczej, zamówień publicznych i geoportalu).

The possibilities offered by new IT technologies in public administration are commonly used nowadays. The result of the changes, which are taking place, is the creation of the citizen, who wants to participate in public life actively. To achieve this aim, he or she uses IT services. This citizen demands from the government access to an even wider group of services of this kind. Also businessmen, who use the newest IT technologies in everyday life, demand this kind of services from public administration. It should live up to high standards allowing dispatching official matters by means of IT services. The ability to react quickly in a fast moving reality is going to be a determinant on the way to the efficient and effective citizen and business friendly public administration. The support of the legal environment can provide the desired electronic communication between officials and citizens or businessmen. It can ensure its further development as well. Public administration carrying out its tasks using IT tools is primarily subordinate to all legal norms. Due to that fact this dissertation discusses legal basis for informatization of public administration.
Public law regulation of electronic administration
Wydział Praw i Administracji: Katedra Prawa Administracyjnego i Nauki o Administracji
Keywords: Elektroniczna administracja; Electronic administration; Elektroniczny rząd,; Electronic government; Społeczeństwo informacyjne; Information society; Informatyzacja; Informatization