Determinanty kształtowania polskiego bezpieczeństwa gospodarczego. Wybrane aspekty - Jaźwiński, Ireneusz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Warunkiem rozwoju współczesnych państw i społeczeństw jest właściwe kształtowanie bezpieczeństwa gospodarczego. Skuteczność i efektywność kształtowania bezpieczeństwa gospodarczego zależy w znacznym stopniu od racjonalnego rozpoznania i wykorzystania wielu zmiennych w czasie i przestrzeni determinant. W artykule przybliżono wybrane aspekty teoretyczne i praktyczne problematyki determinant kształtowania polskiego bezpieczeństwa gospodarczego. Opisano istotę bezpieczeństwa gospodarczego. Przedstawiono pojęcie i rodzaje determinant tego bezpieczeństwa w ujęciu teoretycznym, w tym zaproponowano własną klasyfikację determinant bezpieczeństwa gospodarczego. Zwrócono uwagę na makroekonomiczne determinanty polskiego bezpieczeństwa gospodarczego. Przeanalizowano wyniki Narodowego Programu Foresight Polska 2020 w aspekcie determinant kszta³towania polskiego bezpieczeństwa gospodarczego. Zaprezentowano zapisy Strategii Bezpieczeństwa Narodowego RP dotyczące bezpieczeństwa gospodarczego.

Condition for the development of modern states and societies is appropriate shaping of eco nomic security. Effectiveness and efficiency of economic security development depend largely on the rational identification and use of many determinants variable in space and time. This arti cle introduces some selected aspects of theoretical and practical issues of determinants of Polish economic security shaping. The essence of economic security is described. The paper presents the concept and types of determinants of the security in theoretical approach, including own pro posed classification of the economic security determinants. Attention is drawn at the macroeco nomic determinants of Polish economic security. The results of the National Programme Foresight Poland 2020 is analysed in terms of the determinants of Polish economic security shaping. Provisions of the National Security Strategy of the Republic of Poland on economic se curity are presented.
Determinanta of polish economic security development selected aspects