„Tygodnik Powszechny”: w poszukiwaniu mądrości - Pera, Marcin (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2010)
„Tygodnik Powszechny” jest jednym z najstarszych i zarazem posiadających najwięcej zasług, polskim dziennikiem. Był trzonem prasy opozycyjnej, a jego inteligencki charakter stanowi do chwili obecnej o jego specyficznym statusie na rynku gazet i czasopism. Niemniej jednak dostrzegalne są trudności, jakie sprawiło redakcji odnalezienie się w rzeczywistości wolnorynkowej. Tym samym „Tygodnik Powszechny”, jako czasopismo o bogatej historii, korzeniach w postaci wartości katolickich, ale także zdolności zrozumienia nowych trendów na rynku medialnym, jest znakomitym przykładem ukazującym wpływ czynników zewnętrznych na charakter prasy.
„Tygodnik Powszechny”: in the pursuit of wisdom
Keywords: Tygodnik Powszechny; Prasa opozycyjna