Przesłanki wytoczenia powództwa o uchylenie uchwały organów właścicielskich spółek kapitałowych - Ruciński, Marek (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2018)
Artykuł porusza istotną, lecz wzbudzającą kontrowersje w doktrynie oraz orzecznictwie, kwestię przesłanek wytoczenia powództwa o uchylenie uchwały organów właścicielskich spółek kapitałowych, czyli zgromadzenia wspólników spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz walnego zgromadzenia spółki akcyjnej. Autor w sposób syntetyczny omawia każdą z przesłanek wymienionych w Kodeksie spółek handlowych, przytaczając kluczowe tezy sformułowane dotychczas na ich gruncie oraz zestawia poglądy na temat wzajemnych zależności pomiędzy poszczególnymi przesłankami. Celem artykułu, oprócz zidentyfikowania najistotniejszych rozbieżności, jest zabranie głosu w dyskusji na ich temat, a w konsekwencji uczynienie kolejnego kroku w kierunku ujednolicenia procesu stosowania analizowanych instytucji prawnych.

The article refers to a vital, however controversial in the doctrine and judicature, matter regarding premises of bringing action for revoking a resolution of the governing bodies of the capital companies, that is the meeting of shareholders of the limited liability company and the general meeting of the join-stock company. The author synthetically describes each of the premises listed in the Commercial Companies Code, recounting key theses formulated heretofore with regard to those premises, as well as combines the opinions on the relations between particular premises. The scope of the article, apart from identifying the most significant discrepancies, is to take part in the discussion and, consequently, to take a step towards unification of the process of application of the analyzed legal institutions.
Premises of bringing action for revoking the resolution of the governing bodies of the capital companies
Keywords: uchylanie uchwał; revoking resolutions; przesłanki wytoczenia powództwa; premises of bringing actions; zgromadzenie wspólników; shareholders’ meeting; walne zgromadzenie; general meeting