Zjawisko plagiatu a młodzież akademicka. Studium socjopedagogiczne - Sokołowska, Anna (My University, 2018)
Dysertacja wpisuje się w rozważania nad zjawiskiem plagiaryzmu, w obszarze nauk społecznych. Punktem wyjścia pracy był opis zasadniczych przemian funkcji uniwersytetu, które nastąpiły w ostatnich dekadach. Szersze tło zmian w podejściu przez studentów do problemu plagiatu wymaga przedstawienia sześciu typów przemian we współczesnym społeczeństwie. Pierwszy dotyczy statusu wiedzy oraz zmian w funkcjonowaniu współczesnego uniwersytetu. Drugi zmiany sposobu uczenia się młodzieży, z typowego dla przeszłości – systematycznego i linearnego – na rzecz mozaikowego i sfragmentaryzowanego. Trzeci kontekst jest związany z przejściem w systemie oceniania na rzecz „beznamiętnego” testowania. Wreszcie, kolejnym kontekstem jest charakteryzujący współczesne społeczeństwo upadek autorytetów i relatywizacja norm moralnych, które sprzyjają zachowaniom nieuczciwym. Piąty kontekst, to winternalizowana przez wielu młodych ludzi bezwzględna orientacja na sukces. Ostatni dotyczy przemian kulturowych, a w szczególności zasadniczego wzrostu wpływu kultury popularnej na tożsamość młodzieży. W części empirycznej zaprezentowano rezultaty badań przedstawionych w paradygmacie konstruktywistyczno-interpretacyjnym, skoncentrowanych wokół problemu postrzegania przez współczesną młodzież akademicką zjawiska plagiatu w kontekście swoich doświadczeń oraz przemian społeczno-kulturowych.

This dissertation is a reflection of the phenomenon of plagiarism, in the area of social sciences. The starting point of the work describes the basic functions of the transformation of universities which has taken place in recent decades. The wider background regarding changes in the approach by students to the problem of plagiarism requires the presentation of six types of changes in contemporary society. The first concerns the status of knowledge and changes in the functioning of the modern university. The second change regards the mode in which young people learn which in the past was - systematic and linear – and is now more of a fragmented mosaic. The third context is associated with the transition from the former assessment system of "dispassionate" testing. Finally, the next context is characterized by the collapse of the modern authorities relativism and moral norms, which fosters dishonest behavior. The fifth context is the relative orientation of success that has been internalized by many young people. This concerns cultural changes, and in particular the fundamental increase in the influence of popular culture on the identity of youth.
The phenomenon of plagiarism and academic youth. A socio pedagogical study
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: plagiaryzm; młodzież akademicka; neoliberalizm; inflacja dyplomu; umasowienie edukacji; plagiarism; academic youth; neoliberalism; inflation of diploma; massification of education