O dwóch prognozach upadku realnego socjalizmu. Randall Collins versus Leszek Nowak - Brzechczyn, Krzysztof (Instytut Pamięci Narodowej, 2008)
Celem artykułu jest prezentacja dwóch koncepcji, które trafnie przewidziały upadek realnego socjalizmu. Autorem jednej z nich jest Randall Collins, amerykański socjolog, a drugiej - polski filozof Leszek Nowak. W końcowej artykułu porównuję obie koncepcje, które wykazują liczne podobieństwa. Zbudowane są one bowiem metodą modelową, pojmują życie społeczne w sposób antagonistyczny oraz nie należały i nadal nie należą do głównego nurtu nauk społecznych – jeżeli za wskaźnik tej przynależności uznać liczbę cytowań i odwołań – ale lokują się raczej w obrębie ich peryferii.
Keywords: Nie-Marksowski materializm historyczny; Realny socjalizm; Leszek Nowak; Randall Collins