FUNDUSZE HEDGE A BEZPIECZEŃSTWO, SPÓJNOŚĆ I STABILNOŚĆ - Perez, Katarzyna (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest weryfikacja hipotezy, czy fundusze hedge jako jedne z najbardziej aktywnych i nieprzejrzystych instytucji finansowych na świecie, stanowią zagrożenie dla światowego rynku finansowego oraz czy w związku z tym powinny podlegać bezpośrednim regulacjom prawnym, które zwiększą nad nimi kontrolę. Główne wnioski z podjętych rozważań są następujące:1. fundusze hedge nie stanowią zagrożenia dla stabilności współczesnego rynku finansowego (nie powodują kryzysów finansowych), wręcz przeciwnie, ich działalność wpływa stymulująco na innych uczestników rynku finansowego (poprawiają płynność niepłynnych instrumentów finansowych, zwiększają efektywność ich wyceny, są ważnym elementem zdywersyfikowanego portfela inwestycyjnego, wymuszają innowacje i konkurencję na rynku finansowym), 2. fundusze hedge nie powinny być objęte nadzorem i regulacjami takimi jak tradycyjni pośrednicy finansowi (np. mutual funds), jako że są dostępne jedynie dla wąskiej grupy inwestorów, która ma możliwość dokonania ich szczegółowego badania (due dilligence) i wyłonienia managerów, którzy spełnią ich oczekiwania co do efektywności ich inwestycji, 3. poddanie ich bezpośrednim regulacjom prawnym może stanowić poważną barierę w dalszym rozwoju tego rynku (szczególnie w Unii Europejskiej).

The main purpose of the paper is verification of the hypothesis that hedge funds, being one of the most active and untransparent financial institutions in the wordd, are a serious threat to the investor protection, financial market integrity and systemic stability. The main conclusions of the paper are as follows: 1. hedge funds are not a threat to the stability of contemporary financial market (they are not the main cause of the financial crisis) on the contrary, they stimulate other market participants (they improve liquidity of illiquid financial instruments and the efficiency of their pricing, are an important element of diversified portfolio and force innovation and competition among financial institutions); 2. hedge funds should not be supervised or regulated in the same manner as traditional financial intermediaries (e.g. mutual funds) are because they are available only to a narrow group of investors, who have the possibility and tools to conduct their due diligence and choose the fund managers who are skilled and efficient; 3. it is highly probable that direct regulations of hedge fund market will be damaging to the development of this market (especially in the European Union).
HEDGE FUNDS AND THE PROTECTION, INTEGRITY AND STABILITY OF FINANCIAL MARKETS
Keywords: Fundusze hedge; Hedge funds; Regulacje prawne; Ochrona inwestorów; Spójność rynku finansowego; Stabilność systemu finansowego; Market integrity and systemic stability; USA; EU