Studies in modern competitive fencing - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Monografia jest zbiorem prac polskich autorów realizujących projekty badawcze dotyczące szermierki. Praca podzielona na jest na trzy części o różnej tematyce. Pierwsza stanowi historyczne wprowadzenie do tematu, druga prezentuje psychologiczne aspekty szermierki, w trzeciej przedstawiono przegląd prac naukowych (badawczych) z zakresu teorii sportu i antropologii. Autorzy są cenionymi specjalistami z zakresu nauk o kulturze fizycznej z szczególnym uwzględnieniem szermierki.
Keywords: szermierka; historia szermierki; psychologiczne aspekty szermierki; antropologia