Language aptitude as a predictor of success in the learning of English as a foreign language. A quantitative study. - Rysiewicz, Jacek (My University, 2004)
Głównym celem pracy było określenie natury związku pomiędzy inteligencją, uzdolnieniami (predyspozycjami) językowymi a poziomem zaawansowania językowego wśród 13 latków uczących się języka angielskiego. Pobocznymi celami pracy było: 1 ) określenie trafności teoretycznej dostępnych na rynku polskim testów uzdolnień (predyspozycji) językowych; 2) skonstruowanie i wstępne zweryfikowanie testu uzdolnień językowych, który miałby mocniejsze oparcie we współczesnych koncepcjach i modelach akwizycji języka obcego niż dotychczasowe testy. Badaniami objęto 227 uczniów pierwszej klasy gimnazjów z Poznania i okolic. Inteligencję płynną badanych zmierzono Testem Matryc Ravena, inteligencję skrystalizowaną Testem Językowym LEKSYKON Jurkowskiego, predyspozycje językowe testem własnego autorstwa a kompetencję językową uczniów testem wzorowanym na UCLES Key English Test. Do analizy danych użyto: eksploracyjnej analizy czynnikowej i analizy regresji wielokrotnej. Analiza statystyczna wyników pozwoliła na wyróżnienie czterech czynników na podstawie których można przewidywać powodzenie w nauce języka obcego: bogactwo czynnego słownictwa języka ojczystego; zdolność przetwarzania słownictwa na poziomie fonologicznym, morfologicznym i syntaktycznym; zdolność indukcji językowej; umiejętność rozumienia tekstu, przechowywania znaczeń oraz przywoływania ich.

A study is reported in which the interplay between two individual difference factors of FL aptitude and intelligence (verbal and non-verbal) on FL achievement of 227 seventh grade lower secondary school pupils is investigated. Specifically, it is hypothesised that the abilities postulated as FL aptitude and intelligence will, on the one hand, emerge as two traits independent from FL proficiency and, on the other, will differentially predict success in FL learning as measured by achievement tests. Two measures of FL aptitude, one measure of intelligence (verbal and non-verbal) as well as the final language proficiency test were used to generate quantitative data for the study. The data was then analysed using two multivariate statistical tools: factor analysis (to uncover the structure of general as well as specific cognitive abilities) and multiple regression (to isolate the best predictors of FL achievement from among the variables used in the study). The results of the study showed that second language proficiency is clearly independent from both intelligence and second language aptitude. The following factors proved to be among the best predictors of L2 learning success: size of native vocabulary, lexical processing ability, inductive language ability and memory for text.
Zdolności językowe w przewidywaniu powodzenia w nauce języka angielskiego jako języka obcego. Studium ilościowe.
Keywords: zdolności językowe; uzdolnienia językowe; predyspozycje językowe; inteligencja; kompetencja językowa; pomiar