Mechanizmy zmian rozwojowych na początku wieku przedszkolnego a proces edukacji dzieci - Jabłoński, Sławomir (Instytut Badań Edukacyjnych, 2007)
Pierwsza część artykułu jest poświęcona prezentacji nowych osiągnięć rozwojowych dziecka wchodzącego w wiek przedszkolny. Autor charakteryzuje relacje w jakich pozostaje dziecko ze światem fizycznym, społecznym i własną psychiką oraz ilustruje je przykładami zachowań dzieci. Sytuację psychologiczną dziecka przedstawia głównie w oparciu o teorie Jeana Piageta i Lwa S. Wygotskiego jako konsekwencję rozwoju pamięci i wyobraźni. Wiedza dotycząca funkcjonowania psychicznego dziecka w wieku 3-4 lat jest podstawą rozważań dotyczących edukacji w drugiej części artykułu. Autor podejmuje w niej próbę odpowiedzi na pytanie czy i w jakim zakresie jest możliwe poddanie dziecka w tym wieku procesowi nauczania.
Keywords: edukacja przedszkolna; rozwój psychicznyw okresie przedszkolnym; pamięć; wyobraźnia