Energy Security - In a Clinch between Politics and Business. Chosen Alternative Energy Solutions - Donaj, Łukasz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
Energy security is one of the targets of the energy policies adopted by modern states and more and more by supranational structures. At the same time, it is a precondition for a country’s economic growth and the society’s well-being. In the 21 century, we depend on both primary (like electricity) and secondary energy carriers. Among the latter, oil and natural gas played and play an important role in the foreign policies of a number of states. But for resistance from political elites and business a substantial part of energy sources, whose depletion and disastrous effects on climate are touched upon by the same people, could already be successfully replaced. The article represents a contribution to the discussion on the future of world energy production. The concepts referred to might seem pointless, unreal, or trivial, but let us hope that thanks to the discoveries and ideas of both individuals and research teams, the energy problems of the world will be overcome.

Bezpieczeństwo energetyczne jest jednym z celów polityki energetycznej prowadzonej przez współczesne państwa, a także coraz częściej przez struktury ponadnarodowe. Jest jednocześnie warunkiem rozwoju gospodarczego kraju i dobrobytu społeczeństwa. W XXI wieku jesteśmy uzależnieni zarówno od wtórnych nośników energii (jak chociażby prąd), czy pierwotnych. Wśród tych drugich – ze względu na swoje strategiczne znaczenie – ropa naftowa oraz gaz ziemny odgrywały i odgrywają istotną rolę w polityce zagranicznej wielu państw świata. Tylko, że gdyby nie opór elit politycznych i biznesu, już teraz część źródeł energii - o których wyczerpywaniu się czy zgubnym wpływie na klimat słyszymy od tych samych osób, można by z powodzeniem zastąpić innymi. Artykuł jest przyczynkiem do dyskusji nt. przyszłości światowej energetyki: przywoływane w nim koncepcje wydawać się mogą chybione, nierealne czy trywialne, ale trzeba mieć nadzieję, że dzięki odkryciom oraz pomysłom zarówno pojedynczych osób, jak i zespołów badawczych świat zdoła przezwyciężyć problemy energetyczne.
Bezpieczeństwo energetyczne - w klinczu polityki i biznesu. Wybrane alternatywne rozwiązania energetyczne
Keywords: energy security; bezpieczeństwo energetyczne; alternative energy solutions; alternatywne rozwiązania energetyczne