Administracyjne kary pieniężne - Staniszewska, Lucyna (My University, 2017)
Kary administracyjne zastępują odpowiedzialność za drobne wykroczenia i przestępstwa, pozbawiając strony gwarancji właściwych w sprawach karnych. Są one sankcjami niezależnymi od sankcji karnych, jednakże ich dotkliwość powoduje, że są bardziej odczuwalne dla sprawców, aniżeli kary grzywny. Częste sięganie przez ustawodawcę po te instrumenty jest spowodowane tym, że mogą one być nakładane na podmioty zorganizowane a nadto, że są one szybko egzekwowane. Kary pieniężne są wygodnym narzędziem do pozyskania środków przez państwo i samorządy. Ze względu na element represyjny powinniśmy postulować do ustawodawcy, aby administracyjne kary pieniężne były zdefiniowane prawnie, a nadto by uregulowano dla nich następujące zasady: legalności, proporcjonalności, nie – retroakcji, przedawnienia karalności i wykonania administracyjnej kary pieniężnej, multiplikacji kar administracyjnych za to samo zachowanie oraz ne bis in idem. Natomiast wśród proceduralnych gwarancji istotne jest uregulowanie praw sprawcy do niezwłocznego otrzymania szczegółowej informacji w języku dla niego zrozumiałym o istocie i przyczynie wszczęcia postępowania oraz grożącej mu karze, czasu na przygotowanie obrony, a dla osób, które nie mają środków na pokrycie kosztów zastępstwa prawnego przez zawodowego pełnomocnika, prawa do bezpłatne korzystanie z pomocy prawnej. W rozprawie podjęto próbę wyważenia gwarancje praw ukaranych, aby z jednej strony zachować sens kar pieniężnych stanowiących instrumenty skutecznego administrowania, a z drugiej strony, aby zapewnić poszanowanie praw ukaranych, w najwyższym możliwym stopniu.

The administrative fines replace the responsibility for petty crimes and crimes thus depriving the parties of the substantive and procedural guarantees relevant to criminal matters. The administrative fines are different kind of sanctions, independent of criminal penalties; however, their severity makes them more tangible for the perpetrators, rather than fines. The administrative fines perform much better speed and efficiency principle, as well as incur liability for violations of the public, also of the organized entities as opposed to the offense. The administrative fines are a convenient instrument for obtaining cash by the State and local governments. Because of the repressive element, we should postulate for the lawmaker to regulate the following principles: legality, proportionality, non-retroactivity, imposing limitation and execution of administrative fine, the multiplication of administrative penalties for the same conduct and ne bis in idem. Among the procedural guarantees it is important to regulate the rights of the offender to be informed promptly, in a language which he understands about charges brought against him and about the sanction which might be imposed, time to prepare a defense; and for those who do not have insufficient funds to cover the costs of legal representation by a professional representative - about free use of legal aid. In this PhD thesis, the author tries to balance the rights of the parties of the proceedings, on the one hand to keep the sense of administrative fines - instruments which are effective, and on the other hand - to ensure respect for the rights of the punished to the fullest extent.
Administrative pecuniary sanctions
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: administracyjne kary pieniężne; administrative pecuniary sanctions; administracyjne sankcje; administrative sanctions; odpowiedzialność administracyjna; administrative liability; delikt administracyjny; administrative tort