Woluminy z nieznanymi rękopiśmiennymi dedykacjami dla prymasa Wojciecha Baranowskiego - Bartoszak, Michał (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
Wskazane już w 1930 roku w Katalogu druków polskich XVI-go wieku Bibljoteki Kapitulnej w Gnieźnie ks. Leona Formanowicza dziewięć woluminów kryjących rękopiśmienne wpisy dedykacyjne dla Wojciecha Baranowskiego uzupełnione zostały w trakcie projektu grantowego kierowanego przez doktora Piotra Pokorę o następne cztery księgi zawierające rękopiśmienne dedykacje od trzech osób. Omówione chronologicznie w tekście książkowe dary wójta ryskiego Johanna Tastiusa, sekretarza elektora brandenburskiego Michaela Giese oraz kardynała Cezara Baroniusza, które dostarczają informacji o zasięgu i kierunku nawiązywanych przez Baranowskiego relacji społecznych, zanalizowano na płaszczyźnie tegumentologicznej. Szczególną uwagę poświęcono próbie określenia charakteru dedykacji.

The nine volumes, registered in the Catalogue of Polish prints from the 16th c. held in the Chapter Library in Gniezno by Rev. Leon Formanowicz and indicated as early as 1930, include hand-written dedication inscriptions dedicated to Wojciech Baranowski. These dedications have been complemented during a grant project headed by Dr. Piotr Pokora with four books that include hand-written dedications by three other persons. The gift books, discussed in a chronological order in the article, were donated by the Riga alderman Johann Tastius, secretary to the Brandenburg Elector Michael Giese and Cardinal Cezary Baroniusz and provide some additional information on the scope and directions of Primate Baranowski’s social relations. These relations, however, are analysed from the perspective of bookbinding studies. A particular attention is given to an attempt to define the nature of these dedications.
Volumes with unidentified hand-written dedications for Primate Wojciech Baranowski
Keywords: Archiwum Archidiecezjalne w Gnieźnie; Baranowski Wojciech; rękopiśmienne dedykacje; Ryga; Tastius Johann; Giese Michael; Cezar Baroniusz; Archdiocesan Archives in Gniezno; hand-written dedications; Riga