Przyroda wokół szkoły i przedszkola – raport wstępny z badań pilotażowych obejmujących przedszkola i szkoły podstawowe w Poznaniu - Kozłowska, Agnieszka; Michalak, Renata (My University, 2024)
W przedstawionym badaniu wykazano, że poznańskie szkoły i przedszkola są bardzo zróżnicowane pod względem struktury i wyposażenia swoich terenów do celów edukacyjnych. Niektóre szkoły mają zagospodarowane i przemyślane ogrody dla realizacji celów dydaktycznych. Badani respondenci zauważają potrzebę takich działań, planują ww. działania lub są w trakcie ich realizacji. Przyszkolne tereny najczęściej wykorzystują nauczyciele klas I-III i przedmiotów przyrodniczych; potencjał tej przestrzeni choć rzadziej, jest wykorzystywany także na zajęcia związanych ze sztuką. Większość szkół (ponad 80%) ma w odległości kilkuset metrów kompleksy przyrodnicze, które mogą stanowić dodatkową przestrzeń edukacyjną. Niestety mniej niż połowa korzysta z nich w celach dydaktycznych. W odniesieniu do przedszkoli raport pokazuje, że niektóre mają wspaniale zagospodarowany teren, stwarzający wiele możliwości do prowadzenia atrakcyjnych zajęć edukacyjnych,podczas gdy inne taki ogród mają w sferze planów lub marzeń. Przedszkolne ogrody wykorzystywane są cały rok, o wiele częściej niż ogrody przy placówkach szkolnych. Większość przedszkoli (prawie 80%) ma w odległości kilkuset metrów kompleksy przyrodnicze, które mogą stanowić dodatkową przestrzeń edukacyjną. 70% respondentów - dyrektorów przedszkoli deklaruje, że przedszkola korzystają z nich do celów dydaktycznych. Dane empiryczne wskazują celowość podjęcia bardziej szczegółowych i pogłębionych badań potencjału przyszkolnych terenów oraz barier w korzystaniu z nich przez nauczycieli różnych przedmiotów szkolnych. a także potwierdzają zasadność podjęcia dokładniejszych badań potencjału edukacyjnego przedszkolnych ogrodów w powiązaniu z potrzebami i przekonaniami nauczycieli edukacji przedszkolnej.
Keywords: outdoor education; school gardens; infrustructure; school subjects