Przyszłość Europy wobec zagrożeń ekologicznych - Gmerek, Liliana (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Artykuł dotyka zagadnienia możliwych zagrożeń o charakterze ekologicznym, którym Europa w najbliższej przyszłości będzie musiała stawić czoła. Następnie nakreślone zostają możliwe obszary zniszczeń. Analiza prezentuje również kilka koncepcji zminimalizowania lub zneutralizowania powyższych zagrożeń, ale przede wszystkim koncentruje się na koncepcji Trzeciej Drogi Industrialnej Jeremy’ego Rifkina. Podstawą tej idei są społeczne aspekty ekologicznych zmian w najbliższej przyszłości. Artykuł określa ponadto żądania i wyzwania, które będę rezultatami tych zmian.
Europe's future in view of ecological threats
Keywords: zagrożenia ekologiczne; Europa; Trzecia Droga Industrialna; Jeremy Rifkin