Filozoficzny problem czasu i przestrzeni u Leibniza - Woszczek, Marek (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii, 2012)
Gottfried W. Leibniz (1646–1716) był jednym z najwybitniejszych i zarazem najbardziej interesujących nowożytnych metafizyków i uczonych Europy. Znany przede wszystkim jako ważny reprezentant filozofii racjonalistycznej XVII w., zaproponował własny, wysoce oryginalny system metafizyczny jako odpowiedź na kilka zasadniczych problemów, z jakimi filozofia zmagała się już od swoich starożytnych początków, przede wszystkim zaś problemy: bytu, konieczności, możliwości i przypadkowości, materii, czasu i przestrzeni czy uporządkowania przyrody. Był jednym z ostatnich uniwersalnych, szechstronnych umysłów naukowo-filozoficznych: zajmował się nie tylko filozofią, logiką (jest jednym z ojców nowożytnej logiki matematycznej) i teologią.
Problem of Space and Time in Leibnizian Philosophy
Keywords: space; time; Leibniz; Newton; relational approach; absolutivist approach