Niemiecka chadecja wobec Brexitu - Bielawska, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2020)
Celem artykułu jest przybliżenie stanowiska niemieckich partii chadeckich (niem. Christlich-Demokratische Union Deutschlands – CDU i Christlich-Soziale Union – CSU) wobec wystąpienia Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej. Poddano w nim analizie dokumenty partyjne oraz wypowiedzi czołowych przedstawicieli CDU i CSU. Artykuł podzielony został na trzy części bezpośrednio powiązane z kwestiami, które najczęściej pojawiały się w wypowiedziach chadeków w kontekście Brexitu.

The aim of the article is to present the position of the German Christian Democrats (Ger. Christlich-Demokratische Union Deutschlands – CDU and Christlich-Soziale Union – CSU) towards the withdrawal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union. It analyzed party documents and statements by leading representatives of the CDU and CSU. The article was divided into three parts directly related to issues that most often appeared in Christian Democrats’ statements in the context of Brexit.
German Christian Democrats towards Brexit
Keywords: CDU; CSU; Wielka Brytania; Unia Europejska; Brexit; CDU; CSU; Great Britain; European Union; Brexit