Global International Relations: Pioneers, Ideas, Doubts - Gałganek, Andrzej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
The Global International Relations (hereafter GIR) project aims to provide the conditions for various modes of knowledge production, referencing experience and the creation of theo retical concepts that have their origins outside the modern West. Project advocates reject the notion that only the West can provide legitimate foundations and empirical material for theorizing world politics and seek to integrate or incorporate ‘local’ sites of knowledge production into disciplinary debates. Advocates of GIR reject the claim that Western history is the sole provider of IR empirics upon which theories of international relations are developed and tested. Numerous authors and project advocates argue that the West is not synonymous with either the international or the global. In November 2024, Krakow was the venue of the 2nd Congress of the Polish Society for International Studies titled “Global International Relations: Challenges and Development”, that addressed the origins, contemporary dimension, directions of development, and critique of the GIR concept. This article aims to analyze the current discourse in the discipline and to present the GIR project by discussing its origins and indicating its pioneers (parts 1 and 2), presenting the research (part 3) and indicating potential development directions and the doubts and risks related to them (part 4). Projekt Globalne Stosunki Międzynarodowe (Global International Relations, dalej GSM) ma tworzyć warunki dla sposobów wytwarzania wiedzy, przywoływania doświadczeń i tworzenia teoretycznych pojęć, które mają swoje źródła poza nowożytnym Zachodem. Zwolennicy projektu odrzucają przekonanie, że jedynie Zachód dostarcza prawomocnych fundamentów i materiału empirycznego do teoretyzowania polityki światowej i starają się zintegrować lub włączyć „lokalne” miejsca wytwarzania wiedzy do dyscyplinarnych debat. Zwolennicy GSM odrzucają tezę, że historia Zachodu jest jedynym dostarczycielem empirii SM, w oparciu o którą rozwija się i testuje teorie stosunków międzynarodowych. Liczni autorzy i zwolennicy projektu wskazują, że Zachód nie jest synonimem ani międzynarodowości, ani globalności. W listopadzie 2024 roku odbył się w Krakowie II Kongres Polskiego Towarzystwa Studiów Międzynarodowych pod tytułem „Globalne Stosunki Międzynarodowe: wyzwania i rozwój”, którego przedmiotem była geneza, współczesny wymiar, kierunki rozwoju oraz krytyka pojęcia GSM. W związku z tym, celem artykułu jest analiza obecnego w dyscyplinie dyskursu oraz prezentacja projektu GSM poprzez omówienie jego genezy i wskazanie prekursorów (część 1 i 2), przedstawienie prowadzonych badań (część 3) oraz ukazanie potencjalnych kierunków rozwoju i związanych z nimi wątpliwości i ryzyk (część 3).
Globalne Stosunki Międzynarodowe: prekursorzy, idee, wątpliwości
Keywords: Global International Relations; West-centrism; deep pluralism; geo-epistemology; national schools; Globalne Stosunki Międzynarodowe; zachodniocentryzm; głęboki pluralizm; geoepistemologia; szkoły narodowe