Granica i pogranicze Unii Europejskiej i Rosji. W poszukiwaniu nowych schematów interpretacyjnych - Jańczak, Jarosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Kryzys w relacjach Unii Europejskiej z Rosją w roku 2014 ujawnił koniec dotychczasowego modelu organizacji relacji granicznych między projektem europejskim i projektem rosyjskim. W efekcie konieczne jest stworzenie nowych schematów interpretacyjnych dla zrozumienia obecnej sytuacji politycznej. Prezentowana analiza proponuje powrót do klasycznego instrumentarium studiów granicznych i aplikacji rozumienia granicy jako frontier i boundary oraz spojrzenie na problem poprzez modele geopolityczne oraz geostrategie. Odejście od EUcen-trycznego podejścia umożliwia stworzenie nowego schematu interpretacyjnego strukturyzacji granicy i pogranicza dwóch konkurencyjnych projektów integracyjnych.

Presented paper aims at proposing a new approach to understanding the current border relations between the European Union and Russia, by claiming, that changing political, economic and social circumstances has undermined the already dominating paradigms in studying borders. The new relations are based on competition, confrontation and even conflict, instead of collaboration. Consequently considerations presented propose to (re)employ classical instruments to studying borders : concepts offrontier and boundary as well as the geostrategies and geopolitics of the EU. At the same time the non-EU-centric perspective, and including an alternative integration project behind the eastern border of the Union, allow to understand the nature of the observable border interactions.
Border and Borderland of the European Union and Russia. In Search for New Interpretive Schemes