Bazy publikacji pracowników w ocenie sprawozdawców wydziałowych - Maćkiewicz, Katarzyna (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2018)
Jednostki naukowe finansowane przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego zostały zobowiązane do składania sprawozdań z publikacji pracowników zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 29 czerwca 2015 roku w sprawie Systemu Informacji o Nauce. Niniejszy akt prawny m.in. określa terminy, zakres danych o publikacjach oraz miejsce deponowania sprawozdań. Nie reguluje sposobu gromadzenia danych, dlatego też uczelnie korzystają z komercyjnych programów baz danych, tworzą własne systemy lub indeksują dane jedynie w Polskiej Bibliografii Naukowej. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie dorobek naukowy jest wprowadzany do dwóch baz: Polskiej Bibliografii Naukowej i systemu Expertus firmy Splendor. Pomimo iż każdy z tych programów dostosowany jest do wymogów stawianych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, to osoby odpowiedzialne za wywiązywanie się z obowiązku ustawodawczego widzą niedoskonałości tych baz. Wśród sprawozdawców wydziałowych przeprowadzono badania, które miały na celu ocenę Bibliografii Publikacji Pracowników Uniwersytetu Warmińsko- -Mazurskiego w Olsztynie oraz Polskiej Bibliografii Naukowej.

Scientific faculties financed by the Ministry of Science and Higher Education have been obliged to submit reports on the publication of employees in accordancewith the Regulation of the Minister of Science and Higher Education of 29 June 2015 regarding the Science Information System. This legal act, among others things defines the dates, scope of data on publications and place of reporting. It does not regulate the way data is collected, which is why universities use commercial database programs, create their own systems or index data only in the Polish Scientific Bibliography. At the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, scientific achievements are introduced into two databases: Polish Scientific Bibliography and the Expertus system from Splendor. Despite the fact that each of these programs is adapted to the requirements set by the Ministry of Science and Higher Education, those responsible for meeting the legislative obligation see the imperfections of these databases. Among the departmental rapporteurs, research was conducted to assess the Publication Bibliography of Employees of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn and the Polish Scientific Bibliography.
Employee publication databases in the opinion of departmental rapporteurs
Keywords: bibliograficzna baza danych; bibliographic database; baza publikacji pracowników; employee publication database; Polska Bibliografia Naukowa; Polish Scientific Bibliography; jednostka naukowa; scientific unit