Poczucie sprawiedliwości organizacyjnej a zachowania pracowników - Macko, Maciej (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2009)
Liczba prac podejmujących kwestię sprawiedliwości organizacyjnej z perspektywy psychologii zarządzania jest na polskim rynku znikoma. Celem niniejszej publikacji jest próba odpowiedzi na pytanie:"W jaki sposób organizacja jest w stanie wzbudzić wśród własnych uczestników, czyli pracowników, tak negatywne oceny i nastawienia, że zdolni są oni w rezultacie działać na jej szkodę?" Książka zawiera szczegółową analizę tego zjawiska oraz możliwe konsekwencje naruszania poczucia sprawiedliwości organizacyjnej. Wyniki mają służyć wyjaśnianiu zachowań pracowników, którzy doświadczyli zarówno sprawiedliwego traktowania, jak i rażących niesprawiedliwości w relacjach z pracodawcą. z uwagi na podjęty problem książka adresowana jest głównie do osób zajmujących się patologiami organizacyjnymi. Warto wiedzieć, co dzieje się w firmach, w których pracownicy czują się oszukiwani.