Zarządzanie oparte na dowodach - opis założeń i zastosowanie w procesach zarządzania zasobami ludzkimi - Grobelny, Jarosław (IVG, 2015)
W artykule przedstawiono podstawowe założenia zarządzania opartego na dowodach (evidence-based management) oraz problem braku współpracy między środowiskami biznesowymi i naukowymi. Jako przykład wykorzystano działanie z zakresu psychologii zarządzania - wybór metody doboru pracowników na stanowiska związane z obróbką danych o różnym stopniu złożoności. Wykorzystując etapowy proces podejmowania decyzji [Kepes, Bennet i McDaniel 2014] oraz badania własne uzasadniono np. nieskuteczność ogólnych testów inteligencji w przypadku oceny i rekrutacji pracowników i menedżerów na stanowiska związane z obróbką danych o małym stopniu skomplikowania oraz ich dobrą skuteczność w przypadku specjalistów na stanowiskach związanych z analizą danych o dużym stopniu złożoności.
Keywords: GMAT; testy inteligencji; zarządzanie oparte na dowodach; HR; IT