Cierpienie a utrata sprawności - Stelter, Żaneta (Wydawnictwo Akademii Pedagogiki Specjalnej, 2010)
Cierpienie ma wiele postaci i wiele przyczyn. Jedną z takich przyczyn jest utrata sprawności. W artykule zanalizowano cztery rodzaje cierpienia łączące się z sytuacją osób niepełnosprawnych: cierpienie fizyczne, cierpienie emocjonalne, cierpienie socjalne i cierpienie duchowe. Wszystkie wzajemnie na siebie oddziałują i składają się na cierpienie totalne. Cierpienie związane z niepełnosprawnością nie zawsze musi kojarzyć się tylko z czymś przykrym, niepożądanym i bolesnym ale może stać się początkiem duchowego rozwoju, może doprowadzić do wewnętrznej dojrzałości i pozytywnego przewartościowania swojego życia
Keywords: Niepełnosprawność; Cierpienie fizyczne; Cierpienie emocjonalne; Cierpienie socjalne; Cierpienie duchowe