Życie naukowe — Vie scientifique - Perzyńska-Holasowa, Maria (Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk i Instytut Prahistorii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 1988)
Przegląd polskich prac dotyczących Słowiańszczyzny starożytnej i wczesnośredniowiecznej na podstawie publikacji z 1982 r. (z uzupełnieniami za lata poprzednie)