Śródlądowe punkty tankowania LNG w polityce energetycznej Unii Europejskiej - Skarżyński, Mirosław (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2022)
Zaplecze importowe skroplonego gazu ziemnego w portach morskich państw członkowskich UE jest dobrze rozwinięte. Dostawy LNG zwiększają bezpieczeństwo energetyczne. Gaz ziemny podczas spalania powoduje mniejsze zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego niż ropopochodne paliwa płynne. Rozszerzenie stosowania LNG poprawi bezpieczeństwo ekologiczne, dlatego rozważania skupiono na śródlądowej infrastrukturze skroplonego gazu ziemnego. Postawiono dwa pytania badawcze: czy UE dąży do wdrożenia LNG jako paliwa silnikowego w żegludze śródlądowej, czy buduje się punkty tankowania LNG w portach śródlądowych? Do rozwiązania problemów badawczych zastosowano metodę analizy oraz syntezy. W artykule określono determinanty rozwoju unijnej infrastruktury paliw alternatywnych. Zwrócono uwagę na konsekwencje środowiskowe intensywnego wykorzystywania transportu w różnych działach gospodarki. Wykazano konieczność zastąpienia wysokoemisyjnych środków przewozowych niskoemisyjnymi, któremu musi towarzyszyć tworzenie sieci punktów tankowania LNG. Scharakteryzowano strukturę punktu tankowania i system dystrybucji skroplonego gazu ziemnego. Przybliżono obecne wymagania konstrukcyjne siłowni statków żeglugi śródlądowej oraz bunkrowania LNG w portach rzecznych. Przestudiowano przypadek implementacji ciekłego gazu ziemnego do transportu śródlądowego na Renie i Dunaju. W podsumowaniu wnioskowano o przyspieszenie procesu tworzenia unijnej infrastruktury LNG warunkującej rozwój niskoemisyjnej żeglugi śródlądowej.

Import facilities of liquefied natural gas at sea ports of EU Member States are well developed. LNG supplies increase energy security. Natural gas causes less air pollution during combustion than oil-based liquid fuels. Extending the use of LNG will improve ecological safety, therefore the considerations has focused on inland liquefied natural gas infrastructure. Two research questions were posed: is the EU pursuing to implement LNG as a motor fuel in inland waterway transport, are LNG refuelling points being built in inland ports? The methods of analysis and synthesis were used to solve the research problems. The article identifies the determinants of the development of the EU alternative fuels infrastructure were presented. The attention was paid to the environmental consequences of the intensive use of transport in various sectors of the economy. The necessity of replacing high-emission means of transport with low-emission ones was demonstrated, which must be accompanied by the creation of a network of LNG refuelling points. The structure of the refuelling point and the liquefied natural gas distribution system were characterized. Presented are the current design requirements for inland waterway vessel power plants and LNG bunkering at river ports. A case study of the implementation of liquefied natural gas for inland transport on the Rhine and Danube has been discussed. In conclusion, it was requested to accelerate the process of creating the EU’s LNG infrastructure, which is a precondition for the development of low-emission inland shipping.
Inland LNG Refuelling Points in the European Union Energy Policy
Keywords: Unia Europejska; polityka energetyczna; punkty tankowania LNG; transport śródlądowy; European Union; energy policy; LNG refuelling points; inland waterway transport