Queerowa rodzinność. O wspólnotach i relacjach osób LGBT+ - Redakcja (Wydawnictwo Nauk Społecznych i Humanistycznych UAM, 2025)
Książka Queerowa rodzinność. O wspólnotach i relacjach osób LGBT+ powstaje po kilku wyjątkowo trudnych latach dla społeczności queerowej w Polsce, gdy problematyka tożsamości płciowej i orientacji seksualnej znalazła się w centrum walki politycznej. Jej stawką jest jakość życia spo-łecznego i demokracji w naszym kraju. Redaktorki naukowe z zaproszonymi osobami autorskimi koncentrują się na temacie wyjątkowo politycznie wrażliwym, bo związanym z relacjami i rodziną. Publikacja ta dobitnie pokazuje, że istniejące ramy kulturowe, instytucjonalne czy prawne stały się narzędziem opresji zamiast wsparcia. Potrzebny jest nowy język, wyobraźnia, które ułatwią opisanie wyłaniających się możliwości i współtworzenie nowych struktur.
Keywords: rodzina; queer; LGBT+; rodzicielstwo osób LGBT+; związki partnerskie; matki-lesbijki; osoby transpłciowe; osoby interpłciowe; autoetnografia; prawa człowieka