Wyobrażenia Słowiańszczyzny na polskich i ukraińskich portalach społecznościowych - Mazur, Kostiantyn (My University, 2019)
Celem niniejszej rozprawy jest porównawcze przedstawienie mechanizmów kształtowania się medialnych wyobrażeń Słowiańszczyzny w przestrzeni polskich i ukraińskich portali społecznościowych ze szczególnym uwzględnieniem komunikacyjnego aspektu omawianego zagadnienia. Przedmiotem badań jest taka Słowiańszczyzna, która jest z pochodzenia medialna oraz wirtualna z charakteru. Stanowi ona postać słowiańskiego społeczeństwa sieciowego, które umiejscowiło ją we właściwym dla siebie sieciowym środowisku. Z uwagi na różnorodność materiałów i interdyscyplinarność tematu niniejsza praca jest niejednolita metodologicznie i wpisuje się w podstawowe założenia tak zwanej „nowej humanistyki”. Tworzenie powiązań między różnymi obszarami badań może prowadzić do lepszego zrozumienia interakcji społecznych w środowisku wirtualnym. Rozprawa dzieli się na trzy zasadnicze części. Ogólnie praca ma charakter opisowy, a nie analityczny. Starano się przedstawić wyobrażenia Słowiańszczyzny, które poddały się wpływowi mechanizmów nowych mediów oraz nowoczesności w wyniku transformacji przez pryzmat portali społecznościowych przy pominięciu szczegółowej analizy owych wyobrażeń. Brak analizy spowodowany również ogromem przykładów treści oraz komentarzy użytkowników, analizowanie których zajęłoby zbyt dużo czasu z uwagi na zestawienia punktu dojścia z punktem wyjścia, biorąc pod uwagę pewnego rodzaju nieświadome odniesienie się do stereotypów i słowiańskiego mitu.

The aim of the PhD dissertation is to compare the presentation of shaping Slavdom media imaginations mechanisms in the space of Polish and Ukrainian social networks, with particular emphasis of the communication aspect of the discussed issue. The subjects of the research is Slavdom, which has both the media origin and virtual character. It is a form of Slavic network society, which placed it in its own network environment. Due to the materials diversity and the interdisciplinary nature of the subject, this thesis is methodologically inconsistent and fits in the basic assumptions of the so-called "new humanities". Linking between different research areas lead to a better understanding of social interactions in a virtual environment. The dissertation is divided into three main parts. In general, the work is descriptive, not analytical. Attempts were made to present the Slavdom ideas which underwent the influence of the new media mechanisms and modernity as a result of transformation through the social networks prism. The lack of analysis was also caused by the huge amount of users' content examples and comments, analyzing which would take too much time, taking into account some kind of unconscious reference to stereotypes and the Slavic myth.
Slavdom imaginations on Polish and Ukrainian social networking services
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: Słowiańszczyzna; Slavdom; wyobrażenia; imaginations; portal społecznościowy; social networking service; Polska; Poland; Ukraina; Ukraine