Filozofia-polityka-zmienianie świata (francuski heglizm: między pracą tekstualną a propagandą polityczną) - Kwiek, Marek (My University, 1998)
Doskonałym materiałem do dyskusji na temat relacji między filozofią a polityką mogą być francuskie odczytania Hegla, a postać Alexandre'a Kojève'a jest dla moich rozważań poświęconych zmianom sposobu myślenia o filozofii (i filozofie)w powojennej myśli francuskiej wprost kluczowa. Dzieje się tak z kilku powodów: po pierwsze i najważniejsze, uważam, iż jego wpływ na tę myśl — między innymi przez wieloletnie seminaria heglowskie prowadzone z najważniejszymi filozofami tego okresu (a opublikowane w roku 1947 poprzez Raymonda Queneau) i przez liczne teksty rozproszone — jest nie do przecenienia. Kojève intelektualnie dał Francji to, czego najbardziej potrzebowała ona w burzliwym okresie przedwojennym i w pierwszych latach po zakończeniu wojny: zaprezentował heroiczną, antropologiczną, ateistyczną i współczesną wersję filozofii Hegla na podstawie Fenomenologii ducha. Czytany przezeń Hegel odzywał się do słuchaczy magicznych wykładów (a zwróćmy uwagę na plejadę nazwisk ich uczestników: Raymond Aron, Georges Bataille, Alexandre Koyre, Raymond Queneau, Pierre Klossowski, Jacques Lacan, Maurice Merleau-Ponty czy Eric Weill) głosem zdumiewająco aktualnym, potężnym i wzywającym do działania. Przed wojną docierające do garstki wybranych wykłady propagujące polityczną aktywność filozofii mogły brzmieć nieco przedwcześnie; gdy zostały opublikowane po wojnie, a więc po okresie narodowej klęski, Vichy, kolaboracji i Rèsistance, wraz z licznymi tekstami towarzyszącymi, trafiły na niezwykle podatny grunt.
Keywords: filozofia i polityka; zaangażowanie polityczne; propaganda polityczna; heglizm; nietzscheanizm; filozofia francuska; powojenna filozofia; Michel Foucault; Alexandre Kojeve; Georges Bataille; Gilles Deleuze; G. W. F. Hegel; Fryderyk Nietzsche; mistrzowie myślenia; Leo Strauss; debata Strauss-Kojeve; tekstualizm; wspólnotowość; komunitaryzm; interpretowanie świata; zmienianie świata; francuski marksizm; przemoc; historia; prawa historii; rządy filozofów; mędrcy-filozofowie; Platon; Fenomenologia ducha; myślenie i działanie; praxis