Thermally reversible and irreversible interstrand photocrosslinking of 5-chloro-2′-deoxy-4-thiouridine modified DNA oligonucleotides - Nowak-Karnowska, Joanna; Zielińska, Karolina; Milecki, Jan; Skalski, Bohdan (Royal Society of Chemistry, 2021)
W artykule opisano wysoce wydajne międzyniciowe fotozszywanie dupleksu DNA zawierającego 5-chloro-2′-deoksy-4-tiourydynę (ClSdU) w jednej nici, przebiegające w dwuetapowej kaskadzie fotochemicznej, polegające na tworzeniu w pierwszym etapie reakcji odwracalnego termicznie wiązania kowalencyjnego pomiędzy ClSdU i tymidyną w nici docelowej i późniejszą konwersję do stabilnego termicznie fluorescencyjnego międzyniciowego crosslinku. Wyniki te pokazują, że ClSdU ma ogromny potencjał, aby stać się cennym czynnikiem fotosieciującym DNA.
Keywords: fotozszywanie; photocrosslinking; crosslink; wiązanie krzyżowe; 5-chloro-4-tiourydyna; 5-chloro-2'-deoksy-4-tiourydyna; tietan; thietane