Przyszłość polskiego szkolnictwa wyższego - Kwiek, Marek (My University, 2009)
Polskie szkolnictwo wyższe w 2020 roku będzie w pełni zintegrowane ze szkolnictwem europejskim. Dlatego jego cele i zadania nie mogą ignorować tych celów i zadań europejskich systemów edukacyjnych, które wyłaniają się w ostatniej dekadzie i które w skali całej Europy stają się coraz bardziej zbieżne. Nigdy przedtem polityka edukacyjna państw Unii Europejskiej nie stawiała sobie tak zbliżonych celów, nie posługiwała się w swoich dokumentach tak bliskimi — i zarazem tak nowymi w porównaniu z poprzednimi dekadami — kategoriami, jak choćby zatrudnialność absolwentów, rozliczalność uczelni, mobilność kadry czy współodpłatność za studia. Nigdy przedtem nie toczyła się również tak szeroka dyskusja z udziałem wszystkich państw UE na temat przyszłości szkolnictwa wyższego (a zwłaszcza uniwersytetów badawczych, research-intensive universities) na forum międzyrządowym i unijnym.
Keywords: szkolnictwo wyższe; reformy; internacjonalizacja; europeizacja; integracja europejska; uniwersytety; reformy sektora publicznego; wieloetatowość; konwergencja; zróżnicowanie; ekonomia polityczna reform; strategia lizbońska; przyszłość szkolnictwa wyższego; przyszłość uniwersytetów; demografia; czesne; kadra akademicka; płace uczelniane; polskie uczelnie; pakiet reform; niemoc strukturalna; niedofinansowanie; finanasowanie konkurencyjne; studenci; wyższe wykształcenie; premia płacowa