Religia i Kośćiół w społeczeństwie demokratycznym i obywatelskim w Polsce - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2012)
Czym jest demokracja, a co charakteryzuje społeczeństwo obywatelskie? Jakie jest nastawienie Polaków do demokracji i czy konfrontują je z minionym systemem autorytaryzmu komunistycznego? Czy dzisiejsza Polska jest już krajem demokratycznym w obiektywnym znaczeniu tego pojęcia? Czy dzisiejsi Polacy są społeczeństwem obywatelskim? Co łączy demokrację z wolnym rynkiem? Jakie miejsce zajmują i jaką rolę odgrywają religia i Kościół w demokratycznym państwie i w obywatelskim społeczeństwie? Czy Kościół katolicki i jego władze potrafią włączyć się aktywnie w budowanie demokracji w państwie świeckim, a zarazem respektować prawa i przywileje społeczeństwa obywatelskiego, czy też wykorzystują słabości tego systemu władzy do realizacji własnych interesów strategicznych o religijnym,moralnym,społecznym i politycznym charakterze? czy i w jakim zakresie Kościół katolicki w Polsce świadomie ingeruje w budowanie państwa demokratycznego, mającego ze swej istoty świecki status, narzucając mu własny system znaczeń moralnych i własną hierarchię wartości? Te pytania znajdują się u podstaw tej książki, jako dzieła naukowego, w którym autorzy poszczególnych artykułów i rozpraw starają się obiektywnie i kompetentnie na każde odpowiedzieć, nie traktując jednak własnych wyjaśnień jako rozstrzygnięć ostatecznych podniesionych tu problemów. Prof. dr hab. Józef Baniak