Ocena chemoindykacyjna geoekosystemów jako informacja diagnostyczna środowiska przyrodniczego Wolińskiego Parku Narodowego - Wyka, Łukasz (My University, 2024)
Praca doktorska ocenia geoekosystemy Wolińskiego Parku Narodowego (WPN) za pomocą chemoindykacji, analizując parametry chemiczne wody, gleby i biomasy roślinnej. Badania wykazały zróżnicowanie chemiczne między stanowiskami i porami roku, wynikające z lokalnych warunków geomorfologicznych i hydrologicznych. Dyskusja dotyczy dynamiki procesów geochemicznych, wpływu antropopresji oraz prognoz zmian środowiskowych. Wnioski podkreślają znaczenie chemoindykacji jako narzędzia wspierającego ochronę i zarządzanie WPN oraz rozwój monitoringu geoekosystemów. The doctoral thesis assesses the geoecosystems of Wolin National Park (WPN) using chemoindication by analyzing the chemical parameters of water, soil, and plant biomass. The study revealed chemical variability between sites and seasons, driven by local geomorphological and hydrological conditions. The discussion focuses on the dynamics of geochemical processes, the impact of anthropopressure, and forecasts of environmental changes. The conclusions highlight the importance of chemoindication as a tool supporting the protection and management of WPN and the development of geoecosystem monitoring.
Chemoindicative assessment of geoecosystems as diagnostic information of the natural environment of Wolin National Park
Keywords: chemoindykacja; geoekosystemy; Woliński Park Narodowy; wskaźniki chemiczne; ochrona środowiska; chemoindication; geoecosystems; Wolin National Park; chemical indicators; environmental protection