Walory turystyczne parku Mużakowskiego - Sołogub, Anna (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2008)
Sława parku Mużakowskiego wciąż nie przekracza granic województwa lubuskiego. Docierają tutaj czasem wycieczki szkolne z pobliskich miast, nieliczni turyści indywidualni oraz mieszkańcy Łęknicy i Bad Muskau. Dzieło księcia Pücklera wciąż pozostaje nieodkryte. Zdecydowanie większym zainteresowaniem cieszy się wśród niemieckich turystów. Opracowanie to wzbogaci wiedzę o tym terenie i zachęci do odwiedzania parku Mużakowskiego – tego unikalnego zabytku. Celem przeprowadzonych badań jest opis i ocena walorów turystycznych parku Mużakowskiego, ich rozmiarów i uwarunkowań rozwoju turystyki.