Wpływ ekspozycji humanistyczno-demokratycznych ideii Korczaka na formowanie się tożsamości edukatorów - Mar Haim, Zipora (My University, 2022)
W badaniu zbadano wpływ na nauczycieli rewolucyjnego i unikatowego demokratyczno-humanistycznego podejścia edukacyjnego Janusza Korczaka, które podkreśla fundamentalne wartości człowieka. Dokonano charakterystyki demokracji, którą ujęto w historycznym rozwoju, Odniesiono go do przedstawienia postawy demokratyczno-humanistycznej, którą dostrzeżono w dziełach Korczaka. Opisał on demokratyczny sposób życia społeczeństwa poprzez ekspozycję sierocińca. Pomysły zawarte w publikacjach Korczaka mają również ogromny wpływ na wychowawców, którzy kształtują swoją tożsamość zawodową we współczesnych czasach. Teoretyczne podwaliny dały impuls do zrealizowania badań stanowiących wielką inspirację dla nauczycieli, którzy reprezentowali dwie tradycyjne izraelskie szkoły. W nich wprowadzono odkryte przez Korczaka idee. Dzięki nim szkoły zyskały nowy model funkcjonowania, który złączył się z aprobowaniem stworzenia demokratycznych klas i demokratyczno - humanistycznej wspólnoty.

The study examined the influence on teachers of Janusz Korczak's revolutionary and unique democratic and humanistic educational approach, which emphasized the fundamental values of the human being. The characteristics of democracy itself in the historical perspective were presented in relation to Korczak's democratic and humanistic approach, as well as to the democratic way of life in the community of the orphanage. Korczak's ideas for educators who are in the process of forming their professional identities, suited the characteristics of the present days. The study presents a great inspiration for teachers in two traditional Israeli schools that followed Korczak's principles and ideas. These schools developed new models, which included the characteristics of a democratic classrooms and a democratic school.
The effect of exposure to Korczak's humanistic and democratic ideas on the formation of educators' identities
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: dzieła Korczaka; Korczak's publications; idee humanistyczno – demokratyczne; humanistic and democratic ideas; szkoła; school; nauczyciel; teacher; tożsamość; identity