Konglomerat polityk kultury – nowy paradygmat dla zarządzania publicznego - Obłąkowska, Katarzyna Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2024)
Artykuł prezentuje konglomerat polityk kultury jako jeden z kluczowych konglomeratów polityk sektorowych dla współczesnego państwa. Jest to propozycja autorska oparta o wieloletnie badania autorki związane z polityką kulturalną. W ramach tego konglomeratu umieszczono dziewięć polityk sektorowych: polityka budowania narodu, polityka mecenatu sztuki, polityka edukacji artystycznej i kulturalnej, polityka dziedzictwa kulturowego, polityka prawa kultury, polityka przemysłów kultury i kreatywnych, polityka turystyki kulturowej, polityka kapitału społecznego, polityka dyplomacji kulturalnej. W artykule scharakteryzowano te polityki oraz zaproponowany model. Ponadto przybliżono kwestię definicji kultury, polityki publicznej, dóbr kultury i kreatywnych. Znalazły się tu także krótkie charakterystyki kluczowych pojęć, takich jak sztuka, kicz, mecenat, dziedzictwo kulturowe, przemysły kultury i kreatywne, turystyka kulturowa, czy dyplomacja kulturalna. Zarysowano także autorską koncepcję konglomeratowego modelu polityki publicznej państwa z punktu widzenia zarządzania publicznego jako obejmującego sześć konglomeratów polityk sektorowych tj. polityki gospodarcze, polityki społeczne, polityki bezpieczeństwa, polityki środowiska, polityki zagraniczne, polityki kultury oraz politykę fiskalną i politykę monetarną. The article presents the conglomerate of cultural policies as one of the key conglomerates of sectoral policies for a modern state. It is an original proposal based on the author’s long-term research related to cultural policy. Within this conglomerate, nine sectoral policies were placed: nation-building policy, arts patronage policy, arts and cultural education policy, cultural heritage policy, policy of the law of culture, cultural and creative industries policy, cultural tourism policy, social capital policy, cultural diplomacy policy. The article characterizes these policies and the proposed model. In addition, the issue of the definition of culture, public policy, cultural and creative goods was brought closer. There are also short descriptions of key concepts such as seeking, kitsch, patronage, cultural heritage, cultural and creative industries, cultural tourism and cultural diplomacy. The author’s concept of a conglomerate model of public policy of the state was also outlined as covering six conglomerates of sectoral policies, i.e. economic policies, social policies, security policies, environmental policies, foreign policies cultural policies and a fiscal policy and a monetary policy.
A Conglomerate of Cultural Policies – a New Paradigm for Public Management
Keywords: zarządzanie publiczne; polityka publiczna; polityka kulturalna; public management; public policy; cultural policy