Ryby w kulturze i rekultywacja środowiska wodnego. Szkic historyczny i badania hydrobiologiczne - Wyrwa, Andrzej Marek; Gołdyn, Ryszard; Messyasz, Beata; i inni (Wydawnictwo Pejzaż w Bydgoszczy, 2012)
W części pierwszej książki, autorstwa Andrzeja M. Wyrwy, przez pryzmat źródeł archeologicznych, historycznych, etnograficznych i ikonograficznych, w syntetycznej formie, zasygnalizowano wybrane wątki odnoszące się do miejsca ryb w kulturze, ich symboliki w życiu ludzi zachodnioeuropejskiego kręgu kulturowego i diecie rybnej zakonników różnych obserwancji od średniowiecza do czasów nowożytnych. W części drugiej znajdują się rozważania poświęcone rekultywacji środowiska wodnego. Obecnie stało się bowiem tak, że w wyniku zdynamizowanej, nie zawsze do końca przemyślanej działalności człowieka, a jednocześnie naturalnych zmian środowiska, ów życiodajny, szanowany i czczony przez tysiąclecia dar coraz bardziej jest niszczony. Stąd też jednym z ważniejszych działań jest obecnie potrzeba ochrony wód z całym ich bogactwem. Tym zagadnieniom poświęcone są dwa opracowania w książce. Ryszard Gołdyn omawia metody rekultywacji i poprawy stanu jakości wód, a Beata Messyasz, Katarzyna Kowalczewska – Madura, Sławomir Cerbin poddają ocenie skuteczność rekultywacji wód na przykładzie Jeziora Durowskiego.
Opracowania w książce bogato ilustrowane
Keywords: ryby w kulturze; bobry; dieta klasztorna w średniowieczu; sposoby połowu ryb; rekultywacja środowiska wodnego