Komunikacja korporacyjna w przedsiębiorstwie. Trendy i prognozy - Prystacka, Dagmara Anna (My University, 2024)
Dysertacja zatytułowana „Komunikacja korporacyjna. Trendy i prognozy” zawiera naukowe rozważania na temat zmian, jakie zachodzą w sposobie komunikowania się przedsiębiorstw z otoczeniem zewnętrznym i wewnętrznym, a także próbę sformułowania przewidywań co do kierunku, w jakim zmiany te podążą w najbliższej przyszłości. Niewątpliwie główną determinantą wszelkich przemian w obszarze komunikacji korporacyjnej jest powstanie i rozwój Internetu. Konsekwencją tego rozwoju jest z kolei redefinicja ról nadawców i odbiorców, odejście od tradycyjnych taktyk i strategii komunikacyjnych na rzecz większego zaangażowania odbiorców oraz chęć nieustannego komunikowania się z otoczeniem. Zarówno komunikacja prowadzona przez organizacje rynkowe do wewnątrz, do swoich pracowników, jak i na zewnątrz, do innych grup interesariuszy, została przekształcona. Zmienił się paradygmat wszystkich elementów komunikacji, od narzędzi, przez sposób redagowania komunikatów, język informacji, a także relacje z dziennikarzami i redakcjami, po relacje z mediami. Dissertation entitled „Corporate communication. Trends and forecasts” includes scientific considerations on the changes that are taking place in the way companies communicate with the external and internal environment, and also attempts to formulate predictions as to the direction these changes will take in the near future. Undoubtedly, the main determinant of all transformations in the area of corporate communication is the emergence and development of the Internet. The consequence of this development, in turn, is a redefinition of the roles of senders and receivers, a move away from traditional communication tactics and strategies towards greater audience involvement and a willingness to communicate relentlessly with the environment. Both the communication carried out by market organisations inwards, to their employees, and outwards, to other stakeholder groups, have been transformed. The paradigm of all elements of communication has changed, from the tools, to the way messages are edited, the language of information, as well as relations with journalists and editors, to media relations.
Corporate Communications. Trends and forecasts
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: komunikacja korporacyjna; public relations; media relations; Corporate Communications