Od światowego kryzysu finansowego do kryzysu strefy euro: implikacje wewnątrzpolityczne dla Niemiec w latach 2008–2011 - Cziomer, Erhard (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Celem poniższego opracowania jest syntetyczne oraz problemowe przedstawienie następstw wewnątrzpolitycznych dla Niemiec dwóch kryzysów – finansowego w latach 2008/2009 oraz strefy euro 2009–2011 – przekształcającego się stopniowo w kryzys całej UE.
Keywords: kryzys finansowy; strefa euro