Kolektywizm w poziomie - wyzwanie dla Pettita krytyki kolektywizmu - Paprzycka, Katarzyna (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych, 2013)
Często się twierdzi, iż potoczna psychologia stoi na stanowisku indywidualizmu, według którego działamy na podstawie naszych pragnień i przekonań. Poniższy artykuł polemizuje z tym poglądem. Nasza potoczna psychologia jest kompatybilna z nieindywidualistyczną pozycją, zgodnie z którą czasami działamy na podstawie naszych własnych pragnień a czasami na podstawie pragnień innych osób wymierzonych w naszym kierunku (tym samym nie kierując się naszymi pragnieniami). W głównej części tego artykułu rozważane są argumenty jakoby istniała niespójność w ramach nieindywidualizmu. Nieindywidualizm może stać w zgodzie z pozycją kolektywizmu krytykowaną przez Pettita.
Keywords: indywidualizm; kolektywizm; individualism; collectivism