Wspólny dyskurs online jako formatywna informacja zwrotna służąca poprawie osiągnięć uczniów z trudnościami w matematyce w siódmej klasie w miejskim sektorze arabskim - Hatoum, Maha Abu (My University, 2024)
Głównym założeniem quasi-eksperymentalnych badań podjętych w dysertacji było to, że wspólny dyskurs matematyczny oparty na środowiskach cyfrowych pomoże uczniom z trudnościami w uczeniu się matematyki osiągnąć sukces edukacyjny w tym obszarze i zwiększy efektywność pracy nauczyciela. W związku z tym w badaniu podjęto próbę zdefiniowania cech dyskursu opartego na współpracy online i zbadanie jego wpływu na osiągnięcia uczniów, postrzeganie własnej skuteczności, motywację do nauki matematyki oraz zmianę strategii uczenia się. Aby pogłębić analizę danych, zdecydowano się na przeprowadzenie badania zgodnie z podejściem ilościowo-jakościowym. W procesie badawczym zastosowano różne techniki badawcze oparte na metodach mieszanych, aby uzyskać spójną i wyczerpującą odpowiedź na pytania badawcze. Analiza wyników badań wykazała, że potraktowanie dyskursu opartego na współpracy online jako istotnej części programu nauczania promowało uczniów z trudnościami, zarówno pod względem poznawczym, jak i emocjonalno-społecznym. Wspólny dyskurs matematyczny online przyczynił się do poprawy osiągnięć uczniów z trudnościami w uczeniu się matematyki. Zmiany dostrzeżono także w funkcjonowaniu społeczno-emocjonalnym tych uczniów, ich motywacji wewnętrznej oraz ich poczuciu własnej skuteczności. Dyskurs matematyczny online wspierał i poprawiał strategie uczenia się i radzenia sobie z problemami z pamięcią. The main assumption of the quasi-experimental research undertaken in the dissertation was that collaborative mathematics discourse based on digital environments would help students with learning disabilities in mathematics to achieve educational success in this area and increase teacher effectiveness. Accordingly, the study attempted to define the features of online collaborative discourse and examine its impact on student achievement, perceived self-efficacy, motivation to learn mathematics and change in learning strategies. To deepen the data analysis, it was decided to conduct the study according to a quantitative-qualitative approach. In the research process, various mixed-methods research techniques were used to obtain a consistent and comprehensive answer to the research questions. Analysis of the research results showed that treating online collaborative discourse as an important part of the curriculum promoted students with difficulties, both cognitively, emotionally and socially. Online collaborative math discourse helped improve the achievement of students with learning disabilities in mathematics. Changes were also seen in the social-emotional functioning of these students, as well as their intrinsic motivation and sense of self-efficacy. Online math discourse supported and improved learning and coping strategies for students with memory problems.
Online Collaborative Discourse as Formative Feedback for the Improvement of the Achievements of Students with Difficulties in Mathematics in the Seventh Grade in the Urban Arab Sector
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: edukacja matematyczna; uczniowie z trudnościami w uczeniu się matematyki; wykorzystania środowisk cyfrowych w nauczaniu i uczenia się; uczenie się online oparte na współpracy; wspólny dyskurs matematyczny online a osiągnięcia uczniów z trudnościami; mathematics education; students with learning disabilities in mathematics; uses of digital environments in teaching and learning; collaborative online learning; collaborative online mathematics discourse and achievement of students with disabilities