Samopoczucie ucznia zdolnego w szkole - Porzucek-Miśkiewicz, Maria (Wydawnictwo Universitas Rediviva, 2013)
Autorka omawia zagadnienie samopoczucia ucznia zdolnego w szkole. Szuka odpowiedzi na pytania, jak funkcjonuje on w szkole, jaką pozycję społeczną zajmuje, jakie pełni role na terenie klasy. W tekście opisano wzajemne relacje między osobami wyróżniającymi się pod względem zdolności intelektualnych a koleżankami i kolegami w klasie.
Keywords: uczeń zdolny