Świeckość państwa zakwestionowana we Włoszech. Debata na temat krzyży w szkolnych klasach - Leonetti, Carolina (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
W listopadzie 2009 roku Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł, że obecność krzyży w klasach szkół publicznych stoi w sprzeczności z zasadą świeckości państwa, wolności przekonań i religii oraz prawem rodziców do kształcenia swoich dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami religijnymi oraz filozoficznymi, gwarantowanymi przez Europejską Konwencję o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności. We Włoszech, gdzie pozew pierwotnie został złożony do rozpatrzenia przez sądownictwo krajowe, miała miejsce burzliwa debata polityczna, powodująca silne reakcje społeczeństwa. Werdykt Europejskiego Trybunału Praw Człowieka był interpretowany jako uderzający w, nie tylko religijne, ale przede wszystkim kulturowe tradycje państwa.
Italy's challenged secularity of state. The debate on crosses in the classroom
Keywords: Europejski Trybunał Praw Człowieka; Świeckość państwa; Krzyż; Wolność przekonań i religii; Tradycja kulturowa