Wpływ doświadczeń z konfliktu gruzińsko-rosyjskiego z 2008 roku na wizję współczesnego bezpieczeństwa międzynarodowego. Wybrane płaszczyzny - Raubo, Jacek (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Celem artykułu jest ukazanie struktury wojny toczonej przez Gruzję i Federację Rosyjską na terytorium separatystycznej republiki Południowej Osetii. Autor przedstawił tło konfliktu przez nakreślenie głównych zależności w regionie. Jednocześnie Autor zaprezentował podstawowe kierunki rywalizacji w rosyjskiej i gruzińskiej polityce, które później stały się przyczyną wybuchu otwartego konfliktu zbrojnego w 2008 r. Artykuł zawiera także rozważania na temat wpływu wojny na stan bezpieczeństwa w regionie.

The aim of this article is to highlight a structure of war between Georgia and Russia over South Ossetia separatist republic. The Author describes background of the conflict by showing main interdependencies in the region. Simultaneously, the Author presents main rivarly directions in Russian and Georgian policy which were main reasons behind the outbreak of military conflict in 2008. This article also contains considerations about potential influences of war on the security status in the region.
The Influence of the 2008 Conflict in Georgia on a Modern Vision of International Security. Selected Aspects
Keywords: konflikt gruzińsko-rosyjski; conflict between Georgia and Russia; bezpieczeństwo międzynarodowe; international security