Konceptualizacja bezpieczeństwa zdrowotnego w Wielkopolsce. Doświadczenia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zwalczaniu COVID-19 - Siuda, Magdalena; Marciniak, Szymon; Kuczma-Napierała, Jadwiga (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa, 2022)
Kluczowym zadaniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest zapewnienie bezpieczeń- stwa zdrowotnego społeczeństwa. Epidemia stała się ogromnym wyzwaniem z jakim musieli zmie- rzyć się jej pracownicy. Codzienna praca była skoncentrowana na szeregu działań, których celem było minimalizowanie skutków rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2. Pojawienie się epidemii wpłynęło na organizację, funkcjonowanie i codzienną pracę Inspekcji. Stan ten spowodował pełną mobilizację wszystkich osób zatrudnionych w jej ramach. W czasie epidemii Państwowa Inspekcja Sanitarna przeszła szereg zmian, dostosowując się do zmieniającej się rzeczywistości i reagując ade- kwatnie do pojawiających się wyzwań.

The key job of the State Sanitary Inspectorate is to ensure the health safety for the society. The epidemic became a huge challenge for the employees who had to face it. Everyday work was focused on series of tasks, which purpose on minimizing the effects of spreading the SARS-CoV-2 virus. The appearance of the epidemic SARS-CoV-2 affected on the functioning and daily work of the Sanitary Inspection. This situation made the full mobilization of all people employed in our institution. During he epidemic the State Sanitary Inspectorate has made a big number of changes like adapting to the changing reality and reacting adequately to the emerging challenges.
Conceptualization of health safety in Greater Poland. Experiences of the State Sanitary Inspection in combating COVID-19
Keywords: SARS-CoV-2; COVID-19 virus; wirus SARS-CoV-2; Państwowa Inspekcja Sanitarna; Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu; Provincial Sanitary and Epidemiological Station in Poznań; State Sanitary Inspection; epidemia; epidemic