Die Osterweiterung der Europäischen Union. Die anomischen Konsequenzen der deutschenWiedervereinigung - Mehlhausen, Thomas (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2011)
Zjednoczenie Niemiec przyniosło wielopłaszczyznowe konsekwencje dla procesu integracji europejskiej. Autor w artykule analizuje szeroką teoretyczną dyskusję, która toczyła się na ten temat w literaturze naukowej. Chodziło głównie o następstwa reunifikacji dwóch państw niemieckich dla Traktatu o Unii Europejskiej z Maastricht i poszerzenia Unii Europejskiej na wschód.
Wschodnie poszerzenie Unii Europejskiej. Anomiczne konsekwencje zjednoczenia Niemiec